Το λοκούμι του γάμου της Αθηένου στην UNESCO

Ένα «λοκούμι» εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO. Κι όχι οποιοδήποτε λουκούμι. Το λοκούμι της Αθηένου!

Εκτός από το λοκούμι, μια σειρά κι άλλων παραδοσιακών προϊόντων συγκαταλέγονται στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO για την Κύπρο. Στόχος της δημοτικής αρχής της Αθηένου είναι να ενταχθούν κι ακόμη περισσότερα προϊόντα από την περιοχή, καθώς εκτός από το λοκούμι του γάμου, συμπεριλαμβάνεται και το αθηενίτικο ψωμί, το οποίο εξακολουθεί να παρασκευάζεται στον δήμο Αθηένου, την ιστορική αυτή περιοχή της Λάρνακας.

Το λοκούμι του γάμου

Σε όλη την Κύπρο, στις συνειδήσεις των παλαιότερων, αλλά ακόμη και των πιο νέων, το αθηενίτικο λοκούμι έχει συνδεθεί με την τελετή του γάμου και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας αυτού του χαρούμενου γεγονότος. Οι γυναίκες συγκεντρώνονταν για να το ετοιμάσουν και να το ψήσουν στους φούρνους στις αυλές, τραγουδώντας τραγούδια του γάμου και κερνώντας το αργότερα στους καλεσμένους.

Το κέρασμα αυτού του γλυκού στους κυπριακούς γάμους είναι ένα παλιό έθιμο δεκαετιών, το οποίο όμως έχει διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας και τηρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελλονύμφων. Το αθηενίτικο λοκούμι φέρνει μαζί του τον αέρα της παράδοσης, ωστόσο συνοδεύει – ως κέρασμα – και τους πιο μοντέρνους γάμους. Όπως όλοι οι Κύπριοι γνωρίζουν, το λοκούμι της Αθηένου δεν είναι ένα ακόμη είδος λουκουμιού, όπως ίσως θα μάντευε κανείς από το όνομά του. Μοιάζει περισσότερο με κουραμπιέ, παρά με λουκούμι.

Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια διατηρήθηκε η βασική συνταγή, ο τρόπος με τον οποίο οι νοικοκυρές έφτιαχναν το γλυκό αυτό αλλά και τα υλικά, τα οποία παραμένουν παραδοσιακά ακόμη και σήμερα που παρασκευάζεται πια και από τοπικά ζαχαροπλαστεία, με σεβασμό σε εκείνη την πρώτη συνταγή. Η μόνη διαφορά στην παρασκευή του είναι το γεγονός ότι ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως υλικό το χοιρινό λίπος, στη σύγχρονη εποχή το υλικό αυτό έχει αντικατασταθεί, καθώς η κατανάλωσή του δεν συνηθίζεται πλέον στην Κύπρο.