Περίπου 13.000 γάμοι τελούνται στην Κύπρο ετησίως

Μείωση στον αριθμό των γάμων που τελούνται κάθε χρόνο, αλλά και γάμο σε ηλικίες μεγαλύτερες σε σύγκριση με παλαιότερα, δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία για την Κύπρο. Κι όσο κι αν ανάλογα στοιχεία αφορούν την πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, η αντιμετώπιση των συνεπειών τους δείχνει να περνά μέσα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζουν για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και κυρίως μετά την έλευση των παιδιών.

Η απόφαση για μια νέα κοινή πορεία μεταξύ δύο ανθρώπων δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, στη σύγχρονη εποχή της αβεβαιότητας. Οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν όταν κανείς ξεκινά να δημιουργήσει μια οικογένεια δεν είναι πάντα εύκολα αντιμετωπίσιμες και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια δεν προχωρούν από νωρίς “εις γάμου κοινωνίαν”.

 

Περίπου 13.000 γάμοι ετησίως

Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 13.000 γάμοι τελέστηκαν το 2017 στην Κύπρο, κατά περίπου 500 λιγότεροι από ό, τι το 2016. Στην πλειοψηφία τους, οι γάμοι αυτοί ήταν πολιτικοί και περίπου κατά το 1/3 θρησκευτικοί. Σε ό, τι αφορά τα ηλικιακά δεδομένα, η μέση ηλικία στον πρώτο γάμο για τους άντρες είναι τα 31 χρόνια και για τις γυναίκες τα 29,5 χρόνια. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο 1 στους 2 παίρνει διαζύγιο, τότε το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο στην Κύπρο για ζητήματα που άπτονται της μείωσης του πληθυσμού, της υπογεννητικότητας κ.λπ.

Μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα επιχειρούν να ενισχύσουν και πρακτικά τον θεσμό της οικογένειας. Τέτοια μέτρα είναι η καταβολή του επιδόματος μάνας, η παροχή με τον τίτλο “η προίκα του μωρού”, η αύξηση του εισοδηματικού ορίου για να μπορεί κάποιος να είναι δικαιούχος το επιδόματος τέκνου σε ό, τι αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και η εναρμόνιση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, και άλλα.