Η Κύπρος ανήκει στις χώρες με ισχυρή παράδοση στα έθιμα του γάμου, κάποια από τα οποία ασκούν ακόμη και στις μέρες μας τη δική τους γοητεία στα μελλόνυμφα ζευγάρια και τους γονείς τους, οι οποίοι επιλέγουν να αναπαραστήσουν μερικά από αυτά. Από το ρέσι και το γέμισμα του κρεβατιού, μέχρι το κάπνισμα του ζευγαριού και το χορό των ρούχων, όλα τους έδιναν (και δίνουν) ένα ιδιαίτερο εορταστικό κλίμα σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή του νέου ζευγαριού. Φυσικά, εκτός από τα παρακάτω έθιμα, υπάρχουν και πολλές ακόμα επιμέρους τοπικές παραλλαγές που ακολουθούνταν σε πόλεις και χωριά του νησιού.

Τα σημαντικότερα κυπριακά έθιμα του γάμου

Ρέσι: Έτσι ονομαζόταν ένα τοπικό έδεσμα που παρασκεύαζαν, με τραγούδια και χορούς, οι φίλοι και οι συγγενείς του ζευγαριού λίγες μέρες πριν την τελετή. Γινόταν από αλεσμένο σιτάρι συνοδευόμενο από ξεκοκαλισμένο αρνίσιο κρέας και το σέρβιραν στους καλεσμένους τη μέρα του γάμου.

Ο χορός και το κάπνισμα των ρούχων: Η μητέρα του γαμπρού ή της νύφης αναλαμβάνει να καπνίσει τρεις φορές με το θυμιατήρι τα ρούχα των νεόνυμφων που βρίσκονται διπλωμένα μέσα σε ένα κοφίνι (πανέρι) στερεωμένο σε μια καρέκλα. Έπειτα, γύρω από το πανέρι αρχίζουν να χορεύουν τρεις φίλοι του γαμπρού ή της νύφης, κάνοντας τρεις κύκλους γύρω από αυτά ή τον μελλόνυμφο.

Το γιόμισμα του κρεβατιού: Γυναίκες αναλάμβαναν να παραγεμίσουν με μαλλί το στρώμα του κρεβατιού των μελλόνυμφων, την ίδια στιγμή που οι καλεσμένοι έβαζαν μέσα του κέρματα. Κατόπιν, οι γυναίκες (που έπρεπε να είναι μονές στον αριθμό) έραβαν το στρώμα, βάζοντας στις τέσσερις γωνίες κορδέλες, ενώ πάνω στο στρώμα έριχναν παιδιά ως οιωνό καλής και σύντομης τεκνογονίας του ζευγαριού.

Ζώσιμο: Οι γονείς ζώνουν στη μέση το ζευγάρι με ένα κόκκινο μαντήλι, κάνοντάς τους παράλληλα έναν σταυρό στο στήθος και το κεφάλι. Το τελετουργικό συμβολίζει τον αποχαιρετισμό των γονιών αλλά και τη μετάβαση του ζευγαριού στην έγγαμη ζωή.